Gids – zo kies je het juiste padelracket

Padel is een relatief nieuwe sport in Nederland en groeit snel in populariteit. Het aanbod van rackets is groot maar nog niet zo overzichtelijk. In dit artikel helpen we je bij het kiezen van een padelracket. Het namelijk is lastig om zonder kennis en ervaring het juiste padelracket te kiezen. Een combinatie van meerdere kenmerken bepalen of een racket geschikt is voor jouw niveau en speelstijl en daarmee je succes en het plezier dat je beleeft in het padelspel. Lees de onderstaande tips goed door, dan begrijp je precies welk type padelracket bij jou past.

In onderstaande tabel vind je per spelersniveau de belangrijkste kenmerken van geschikte rackets. Deze lichten we vervolgens toe onder de tabel. 

SpelersniveauSpeelstijlVormGewichtHardheidPrijsindicatie
BeginnerVerdedigendRond 340-350g vrouwen
360-370g mannen
Zacht€60-€100
ErvarenVerdedigendRond 340-350g vrouwen
360-370g mannen
Medium€100-€150
AllroundDruppel 345-355g vrouwen
365-375g mannen
Medium€150-€200
Gevorderd /
Professioneel
VerdedigendRond 345-365g vrouwen
360-380g mannen
Medium / Hard€200-€450
AllroundDruppel 350-370g vrouwen
365-385g mannen
Hard€200-€450
AanvallendDiamant 355-375g vrouwen
370-390g mannen
Hard€200-€450

Vind hier onze reviews van rackets per spelersniveau: beginner, ervaren, gevorderd/professioneel.

Kenmerken van het racket

De drie belangrijkste kenmerken van padelrackets zijn de vorm, het gewicht en het materiaal.

De vorm

De vorm van een racket bepaalt grotendeels waar de balans ligt en hoe groot de sweetspot is, ofwel het deel van het racketblad waarmee je de bal optimaal raakt. Er bestaan drie vormen: diamant, druppel en rond. 

Bij een racket met een diamantvorm ligt het het balanspunt meer richting de top. Deze modellen hebben meer power en minder controle. De sweetspot is relatief klein, waardoor het lastiger is de bal goed te raken. Men zegt ook wel dat deze vorm minder vergevingsgezind is. Dit type model is daarom geschikt voor de meer ervaren spelers met een goede techniek en aanvallende speelstijl.

Rackets met een druppelvorm hebben het balanspunt in het midden van het racket, en bieden daarmee een compromis tussen controle en kracht. Deze racketvorm zie je het meeste op de padelbaan. De sweetspot is groter dan bij een diamantvormig racket, maar kleiner dan bij ronde modellen. Dit model is geschikt voor de ‘allround’ spelers die een bal met power willen kunnen slaan, maar daarbij behoud van controle belangrijk vinden. Ervaren tennissers of squashers die beginnen met padel kunnen met dit type racket instappen en daar meteen de komende jaren mee vooruit. Het is voor spelers met een allround speelstijl.

Bij rackets met een rond model ligt het zwaartepunt richting het handvat. Het totale gewicht is dan niet zozeer lager, maar het voelt lichter dan de andere modellen. De combinatie met de grote sweetspot zorgt ervoor dat het racket makkelijk hanteerbaar is. Deze racket zijn geschikt voor beginners, voor defensieve spelers die controle het belangrijkste vinden én voor mensen die neigen meer vanuit de pols te spelen.

Het gewicht

Het ideale gewicht hangt af van de kenmerken van het racket en van jouw profiel als speler. Hoe lichter een racket, hoe makkelijker het is om snelle bewegingen te maken en daardoor ook om te corrigeren wanneer de inschatting of techniek niet optimaal is. De kans op blessures is daardoor kleiner. Met zwaardere rackets kun je, als je de bal goed raakt, meer snelheid aan de bal meegeven.

De vorm van het racket is van invloed op hoe zwaar een racket aanvoelt. Een racket met de balans meer richting de top van het racket (diamantvorm) voelt zwaarder dan een racket met hetzelfde gewicht, waarbij het balanspunt meer in de richting van de grip ligt (ronde vorm). Een algemene vuistregel is dat racket met een gewicht tussen de 340 gram en 360 gram geschikt zijn voor vrouwen en rackets tussen de 360 gram en 390 gram voor mannen. Beginnende en defensieve spelers kunnen beter met een lichter racket spelen, en meer ervaren en aanvallende spelers met een zwaarder racket. 

Hardheid (stijfheid)

Een racket van zachter materiaal geeft vanwege het elastische karakter over het algemeen meer power, maar minder controle: de ballen springen sneller iets ongecontroleerder van het racket af. Voor een harder racket geldt het omgekeerde: de controle is groter, maar de kracht waarmee de bal van het racket springt, is minder groot. De power moet dus uit techniek en kracht van de speler komen.

Aanvallende slagen zoals harde smashes vormen een uitzondering op het bovenstaande: bij harde slagen met zachte rackets absorbeert het zachte materiaal een gedeelte van de klap en geeft het daardoor minder snelheid mee aan de bal mee. Bij een hard racket daarentegen gaat alle kracht van de klap in de snelheid van de bal.

Het materiaal is ook van invloed op de duurzaamheid. Rackets met een zachte kern gaan vaak minder lang mee.

Zachte rackets zijn vanwege het absorberen van de trillingen geschikt voor beginnende spelers (minder blessuregevoelig), en vanwege de extra snelheid die het racket de bal meegeeft bij defensief spel ook voor de meer verdedigende speler. Hardere rackets zijn geschikt voor meer ervaren spelers met een aanvallende speelstijl. Zachtere rackets voelen in het algemeen comfortabeler aan dan harde rackets.

De grip

Er zijn verschillende gripmaten. Welke maat voor jou de juiste is kun je simpel testen door een racket te pakken alsof je gaat spelen (alsof je een hamer vasthoudt). Als je een vinger tussen de middelvinger en de handpalm kunt passen, is de grip of greep in de juiste maat. Let wel, er zijn spelers die ondanks deze richtlijn afwijken van deze vuistregel.

Mocht de grip niet groot genoeg zijn, dan kun je er altijd een ‘overgrip’ overheen wikkelen. Door een overgrip te gebruiken verschuift het balans iets naar beneden, richting de greep. 

Kenmerken van de speler

Het is voor de keuze van een padelracket belangrijk om te weten wat voor type speler je zelf bent. De meeste merken bieden rackets voor spelers van verschillende type niveaus: beginner, intermediate (gemiddeld) en gevorderd/professioneel). Hieronder hebben we per spelersniveau aangegeven welk type racket we aanraden:

Beginner: een lichter, rond en zacht racket, zodat de omgang met het racket makkelijk is en je kunt leren de slagen goed uit te voeren. De balans ligt laag in het racket – dit voorkomt de kans op blessures – en de sweetspot is groot.

Bekijk hier onze reviews van rackets voor beginners.

Gemiddeld: een rond- of druppelvormig model, vanwege de combinatie tussen kracht en controle. Bij een verdedigend spel een zachter racket en bij een aanvallend spel een gemiddeld tot hard racket. 

Bekijk hier onze reviews van rackets voor gemiddelde spelers.

Gevorderd / Professioneel: op dit niveau hangt de vorm af van de speelstijl. Diamante modellen zijn voor de agressieve speler, ronde voor de defensieve en druppel-vormige voor de ‘all-round’ spelers. Bij een verdedigend spel een zachter (maar niet te zacht) racket en bij een aanvallend spel een hard racket. 

Bekijk hier onze reviews van rackets voor gevorderde en professionele spelers.

Tot slot

Nu je dit artikel hebt gelezen heb je alle kennis die je nodig hebt om te bepalen wat voor type padelracket past bij jouw profiel en speelstijl. 

Wij hebben padelrackets getest en gereviewd en deze ingedeeld op niveau en speelstijl. Alle reviews kun je hier vinden.