De 5 beste padelrackets voor spelers van gemiddeld niveau (allround speelstijl)

Ben jij inmiddels een gemiddeld tot ervaren (intermediate) speler en op zoek naar een nieuw padelracket? In dit artikel helpen we jou op weg door een overzicht te presenteren van de 5 beste padelrackets voor ervaren spelers met een allround speelstijl. Hierbij hebben we rackets geselecteerd met een prijs van maximaal rond de 200EUR. Om inzicht te krijgen in verschillende kenmerken van padelrackets, en welk effect deze hebben op de speeleigenschappen, adviseren we je om eerst dit artikel te lezen.

ALGEMENE ADVIEZEN PADELRACKETS VOOR ERVAREN SPELERS MET EEN ALLROUND SPEELSTIJL

Voor gemiddelde spelers met een allround speelstijl zijn er een aantal criteria waaraan een padelracket moet voldoen. Onderstaand beschrijven we de drie belangrijkste punten:

  • Rond- of druppelvormig racketblad:
    • Rackets met een rond- of druppelvorming racketblad hebben over het algemeen een lage tot gemiddelde balans. Rackets met een lage balans hebben het zwaartepunt in het onderste deel en bieden daardoor veel controle en wat minder power. Bij rackets met een hoge balans – dit zijn veelal diamantvormige rackets – is dit precies andersom. Rackets waarbij het gewicht meer in de richting de grip zit (lage balans) vergroten de snelheid van een slag namelijk niet; andersom is dat bij rackets waar het gewicht meer richting de top van het blad gaat wel het geval. Bij een lage balans blijft de slag gecontroleerder, maar is het ook lastiger om een bal hard te slaan. Ter verduidelijking kun je een racket waarbij al het gewicht in de top zit vergelijken met een golfclub. Met zo’n racket is het lastig om direct veel snelheid te genereren, maar zodra het racket eenmaal zwaait, zorgt al dat gewicht in de top ervoor dat de slag heel krachtig wordt. Het is wel duidelijk dat je door die krachtige zwaai vrij weinig controle hebt, maar ballen wel ontzettend hard kunt slaan. Voorwaarde is dat je de bal goed raakt – en dus een ervaren en goede speler moet zijn. Stel je nu een racket voor waarbij al het gewicht in de grip zit. Dit racket is daarmee een soort verlengde van je hand; je kunt het racket makkelijk en snel bewegen om goed achter de bal te krijgen en je hebt veel gevoel. Het zal echter niet lukken om net zo’n krachtige zwaai te maken als bij die ‘golfclub’.
    • Daarnaast hebben met name rackets met een rond blad een grote sweetspot. Dit maakt dit type rackets vergevingsgezinder, ofwel makkelijker om de bal in het optimale deel van het racket te raken. Dit is zeker in verdedigend spel een groot voordeel. Bovendien is het prettiger voor je gewrichten. We raden druppelvormige padelrackets aan voor allround spelers met een accent op aanvallend spel, en rondvormige padelrackets aan allround spelers met een accent op verdedigend spel.
    • Tot slot zijn rackets met een lage balans vriendelijker voor je pols en elleboog dan rackets met een hoge balans.
  • Gemiddeld tot hard materiaal: rackets van een hard materiaal bieden meer controle dan rackets van een zacht materiaal. Dit komt doordat zachtere rackets flexibiler zijn en ballen daardoor meer uit het racket ‘veren’. Deze elasticiteit kan echter ook prettig zijn, omdat het voor meer output zorgt: het vergroot de snelheid waarmee ballen van het racket komen bij slagen waar weinig of geen snelheid in zit. Zeker bij verdedigend spel kan dit handig zijn. Blessuregevoelige spelers raden we aan niet met te harde rackets te spelen, vanwege de slagimpact op de arm. Hetzelfde geldt voor spelers die de voorkeur hebben voor een comfortabel spelend racket.
  • Laag tot gemiddeld gewicht: net zoals bij rackets met een lage balans zijn relatief lichte rackets makkelijk hanteerbaar. Dit komt ten goede aan het verdedigende spel maar gaat enigszins ten koste van de snelheid.

Nu vraag je je wellicht af of niet alle ervaren spelers dan met een rond- of druppelvormig racket, met een gemiddeld tot hard materiaal en een laag tot gemiddeld materiaal zouden moeten spelen. Dat is niet zo. Over het algemeen kun je stellen dat rackets met bovenstaande kenmerken inleveren op power bij aanvallende slagen. Met name gevorderde spelers met een aanvallende speelstijl en een ontwikkelde techniek vinden power juist belangrijk en kiezen voor een stijf druppel- of diamantvormig racket met gewicht in de top.


Nummer 1: Nox ML10 Pro Cup Black Edition Arena

De NOX ML10 Pro Cup Black Edition Arena is een rondvormig padelracket met een lage balans. Dit racket voelt gemiddeld tot hard aan, doordat de binnenkant gemaakt is van HR3 rubber en het blad van glasvezel dat voor de stevigheid is ingevlochten met metaal. Door deze eigenschappen biedt het racket veel controle. De hanteerbaarheid is dankzij de lage balans goed, maar hierdoor biedt het racket wel minder power dan aanvallendere rackets. Het blad bevat textuur in de vorm van zandkorrels, om zodoende effect mee te kunnen geven aan ballen. Trillingen worden goed geabsorbeerd. Het racket is met name geschikt voor ervaren spelers met een verdedigende of allround speelstijl.

Zie ook ons uitgebreide review voor meer informatie.

Vorm:RondGewicht:360 – 375 gram
Speelstijl:Verdedigend / AllroundBalans:Midden
Hardheid:MediumSpelersniveau:Ervaren

Nummer 2: Osaka Vision Pro (Power Frame / Soft Touch)

De Osaka Vision Pro met power frame en zachte touch komt in twee kleuren: Iconic Black en Raisin Red – Aqua Blue. Het is een druppelvormig padelracket met een balans in het midden. Het blad is gemaakt van een combinatie tussen glasvezel en 3K carbon, waardoor het padelracket relatief zacht is. De binnenkant is gemaakt van Medium Density EVA Foam: een redelijk zacht materiaal. Het racket voelt door deze combinatie van materialen vrij zacht aan, maar zal toch nog redelijke power geven aan de aanvallende slagen. Dit racket is ook geschikt voor verdedigende slagen: het biedt een goede output. Het blad heeft textuur, waardoor effectballen gemakkelijk zijn te slaan. De bovengenoemde eigenschappen maken dit racket vooral geschikt voor spelers van gemiddeld tot gevorderd niveau met een allround speelstijl.

Vorm:DruppelGewicht:355 – 375 gram
Speelstijl:AllroundBalans:Midden
Hardheid:MediumSpelersniveau:Ervaren

Nummer 3: Drop Shot Premium 1.0

De Drop Shot Premium 1.0 heeft een ronde vorm en een lage balans. Hierdoor kunnen ballen met veel controle worden geslagen. Het racket is hard door de EVA Pro binnenkant en de 24K carbon buitenkant. Beide materialen zorgen ervoor dat het racket ondanks de ronde vorm en lage balans niet teveel inlevert op power. De grip van dit padelracket is van siliconen en rubber gemaakt om trillingen te dempen. Door deze eigenschappen is dit padelracket met name geschikt voor de ervaren speler met een verdedigende of allround speelstijl.

Vorm:RondGewicht:360-380 gram
Speelstijl:Verdedigend / AllroundBalans:Laag
Hardheid:HardSpelersniveau:Ervaren

Nummer 4: Babolat Air Veron

De Babolat Air Veron heeft een druppelvormig blad met een balans in het midden van het racket. De binnenkant is gemaakt van BLACK EVA, een wat elastischer type rubber; het blad bestaat uit een combinatie tussen carbon en glasvezel. Daardoor zal het racket relatief zacht aanvoelen. De Air Veron biedt een goede combinatie tussen power en controle. Het is licht en daardoor goed hanteerbaar: je kunt het racket snel bewegen om goed achter de bal te krijgen. De output van het racket is beter dan bij de Viper-variant. Hierdoor kun je verdedigende ballen wat meer snelheid meegeven. Door de bovengenoemde eigenschappen is dit racket vooral geschikt voor de ervaren speler met een allround speelstijl.

Vorm:DruppelGewicht:355 gram
Speelstijl:AllroundBalans:Midden
Hardheid:MediumSpelersniveau:Ervaren

Nummer 5: Adidas Adipower CTRL Lite

De Adidas Adipower CTRL Lite heeft een rond blad en de balans ligt in het midden van het racket. Met een buitenkant van fibreglass en een binnenkant van het redelijk zachte EVA SOFT Performance is dit een vrij zacht racket en geschikt voor ervaren spelers met een verdedigende of allround speelstijl, die vanwege blessuregevoeligheid of persoonlijke voorkeur graag met een zacht racket spelen.

Vorm:RondGewicht:360 – 375 gram
Speelstijl:Verdedigend / AllroundBalans:Midden
Hardheid:ZachtSpelersniveau:Ervaren