De 5 beste padelrackets voor spelers van gemiddeld niveau 2023

Ben jij een gemiddeld tot ervaren (intermediate) speler en op zoek naar een nieuw padelracket? In dit artikel helpen we jou op weg door een overzicht te presenteren van de 5 beste padelrackets van 2023 voor spelers van gemiddeld niveau met een allround speelstijl. Hierbij hebben we rackets geselecteerd met een prijs van maximaal rond de 200 euro. Om inzicht te krijgen in verschillende kenmerken van padelrackets, en welk effect deze hebben op de speeleigenschappen, adviseren we je om eerst dit artikel te lezen.

ALGEMENE ADVIEZEN PADELRACKETS VOOR ERVAREN SPELERS MET EEN ALLROUND SPEELSTIJL

Voor gemiddelde spelers met een allround speelstijl zijn er een aantal criteria waaraan een padelracket moet voldoen. Onderstaand beschrijven we de drie belangrijkste punten:

  • Rond- of druppelvormig racketblad:
    • Rackets met een rond- of druppelvorming racketblad hebben over het algemeen een lage tot gemiddelde balans. Rackets met een lage balans hebben het zwaartepunt in het onderste deel en bieden daardoor veel controle en wat minder power. Bij rackets met een hoge balans – dit zijn veelal diamantvormige rackets – is dit precies andersom. Rackets waarbij het gewicht meer richting de grip zit (lage balans) vergroten de snelheid van een slag namelijk niet; andersom is dat bij rackets waar het gewicht meer richting de top van het blad gaat wel het geval. Bij een lage balans blijft de slag gecontroleerder, maar is het ook lastiger om een bal hard te slaan. Ter verduidelijking kun je een racket waarbij al het gewicht in de top zit vergelijken met een golfclub. Met zo’n racket is het lastig om direct veel snelheid te genereren, maar zodra het racket eenmaal zwaait, zorgt al dat gewicht in de top ervoor dat er veel snelheid in de slag komt. Je kunt je voorstellen dat je door die krachtige zwaai vrij weinig controle hebt, maar ballen wel ontzettend hard kunt slaan. Voorwaarde is dat je de bal goed raakt – en dus een ervaren en goede speler moet zijn. Stel je nu een racket voor waarbij al het gewicht in de grip zit. Dit racket is daarmee een soort verlengde van je hand; je kunt het racket makkelijk en snel bewegen om goed achter de bal te krijgen en je hebt veel gevoel. Het zal echter niet lukken om net zo’n krachtige zwaai te maken als bij die ‘golfclub’.
    • Daarnaast hebben met name rackets met een rond blad een grote sweetspot. Dit maakt dit type rackets vergevingsgezinder, ofwel makkelijker om de bal in het optimale deel van het racket te raken. Dit is zeker in verdedigend spel een groot voordeel. Bovendien is het prettiger voor je gewrichten. We raden druppelvormige padelrackets aan voor allround spelers met een accent op aanvallend spel, en rondvormige padelrackets aan allround spelers met een accent op verdedigend spel.
    • Tot slot zijn rackets met een lage balans vriendelijker voor je pols en elleboog dan rackets met een hoge balans.
  • Gemiddeld tot hard materiaal: rackets van een hard materiaal bieden meer controle dan rackets van een zacht materiaal. Dit komt doordat zachtere rackets flexibiler zijn en ballen daardoor meer uit het racket ‘veren’. Deze elasticiteit kan echter ook prettig zijn, omdat het voor meer output zorgt: het vergroot de snelheid waarmee ballen van het racket komen bij slagen waar weinig of geen snelheid in zit. Zeker bij verdedigend spel kan dit handig zijn. Blessuregevoelige spelers raden we aan niet met te harde rackets te spelen, vanwege de slagimpact op de arm. Hetzelfde geldt voor spelers die de voorkeur hebben voor een comfortabel spelend racket.
  • Laag tot gemiddeld gewicht: net zoals bij rackets met een lage balans zijn relatief lichte rackets makkelijk hanteerbaar. Dit komt ten goede aan het verdedigende spel maar gaat enigszins ten koste van de snelheid.

Nu vraag je je wellicht af of niet alle ervaren spelers dan met een rond- of druppelvormig racket, met een gemiddeld tot hard materiaal en een laag tot gemiddeld materiaal zouden moeten spelen. Dat is niet zo. Over het algemeen kun je stellen dat rackets met bovenstaande kenmerken inleveren op power bij aanvallende slagen. Met name gevorderde spelers met een aanvallende speelstijl en een ontwikkelde techniek vinden power juist belangrijk en kiezen voor een stijf druppel- of diamantvormig racket met gewicht in de top.


Nummer 1: Nox ML10 Pro Cup Black Edition Arena / Rough Surface 2023

De NOX ML10 Pro Cup Rough Surface is rondvormig padelracket met een lage balans. Dit racket voelt gemiddeld tot hard aan, doordat de binnenkant gemaakt is van HR3 rubber en het blad van glasvezel dat voor de stevigheid is ingevlochten met metaal. Door deze eigenschappen biedt het racket veel controle. Door de lage balans is het racket goed hanteerbaar, maar biedt het minder power dan aanvallendere rackets. Het blad bevat textuur in de vorm van zandkorrels, om effect mee te kunnen geven aan ballen. De trillingen worden goed geabsorbeerd. Het racket is met name geschikt voor spelers (alle niveaus) met een verdedigende of allround speelstijl.

Zie ook ons uitgebreide review van de 2022-versie voor meer informatie.

Vorm:RondGewicht:360 – 375 gram
Speelstijl:Verdedigend / AllroundBalans:Midden
Hardheid:MediumSpelersniveau:Ervaren

Nummer 2: Drop Shot Explorer Pro 5.0 2023

De Drop Shot Explorer Pro 5.0 de keuze van Lucas Campagnola, de nummer 18 van de WPT. Het is een druppelvormig padelracket met een balans iets boven het midden. Het racket is hard door de EVA PRO rubber binnenkant en de 12K carbon buitenkant. Hierdoor kunnen ballen met power worden geslagen, zonder te veel controle te verliezen. De oppervlakte van het blad is ruw, waardoor je ballen met veel effect kunt slaan. In het racket zit anti-vibratietechnologie van siliconen verwerkt (Core Shox), waardoor het racket weinig trillingen geeft. Dit padelracket is met name geschikt voor spelers vanaf gemiddeld tot professioneel niveau met een allround of licht aanvallende speelstijl.

Vorm:DruppelvormigGewicht:360-380 gram
Speelstijl:Allround / AanvallendBalans:Midden / Hoog
Hardheid:HardSpelersniveau:Gemiddeld / Gevorderd / Professioneel

Nummer 3: Head Speed Elite 2023

De Head Speed Elite is een druppelvormig padelracket en de balans ligt net iets boven het midden van het racket. Het padelracket vervangt de eerdere Head Graphene 360+ Alpha Elite. Het racketblad is gemaakt van glasvezel en de binnenkant van Power Foam, wat een gemiddelde densiteit heeft. Hierdoor is het padelracket vrij zacht en biedt het veel comfort en output. Door de balans net iets boven het midden biedt het racket voldoende power. Het is daarom vooral geschikt voor spelers van gemiddeld niveau en met een allround speelstijl. 

Vorm:DruppelGewicht:370 gram
Speelstijl:AllroundBalans:Midden
Hardheid:ZachtSpelersniveau:Gemiddeld

Nummer 4: Babolat Air Veron 2023

De Babolat Air Veron heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als de Babolat Air Viper: een druppelvormig blad met een balans midden in het racket. De binnenkant is gemaakt van BLACK EVA, een wat elastischer type rubber, en het blad is gemaakt van een combinatie tussen carbon en glasvezel. Daardoor zal het racket wat zachter aanvoelen dan de Air uit de Viper-serie. Het racket biedt een goede combinatie tussen power en controle. Doordat het een licht racket is, is het goed hanteerbaar en kun je het racket snel bewegen om goed achter de bal te krijgen. De output van het racket is beter dan bij de Viper-variant: je kunt verdedigende ballen wat meer snelheid meegeven. Door de bovengenoemde eigenschappen is dit racket vooral geschikt voor de gemiddelde tot gevorderde speler met een allround speelstijl.

Vorm:DruppelGewicht:335-365 gram
Speelstijl:AanvallendBalans:Midden / Hoog
Hardheid:MediumSpelersniveau:Gemiddeld / Gevorderd

Nummer 5: Adidas Adipower CTRL 3.2 2023

De Adidas Adipower CTRL 3.2 is de keuze van Alex Ruiz, een van de beste spelers van de World Padel Tour. Het racketblad is gemaakt van een combinatie van 15k carbon en aluminium. De Adipower CTRL 3.2 heeft een ronde vorm, met een grotere sweetspot, waardoor dit racket veel controle geeft. De balans van het gewicht ligt in het midden van het racket, waardoor het racket goed te hanteren is. Het racket is iets minder gefocust op power. Dit padelracket is daarom geschikt voor de ervaren verdedigende of allround speler, die veel controle zoekt in een racket.

Lees ook onze volledige review van de 3.1 versie van dit padelracket. Spoiler: we geven het een 8,5 !

Vorm:Rond OversizedGewicht:360-375 gram
Speelstijl:Verdedigend / AllroundBalans:Midden
Hardheid:HardSpelersniveau:Gevorderd / Professioneel